Powered bij KOKEN030                                                                                                                              Whatsapp: 06-21638222 Mail: info@koken030.nl


Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen


  • Wanneer ga ik van het gas af?

    De wijken zullen nooit in een keer van het gasnet worden afgesloten, dit proces verloopt op een geleidelijke wijze. De gemeenteraad werkt momenteel uit hoe Overvecht-Noord aardgasvrij wordt, Overvecht-Noord heeft urgentie in verband met de aanwezige oude ondergrondse leidingen. De rest van Utrecht komt op een later moment. Tevens is het zo dat iedereen die wil overstappen nu al vrijwillig van het aardgas af mag. 

  • Waarom doet Nederland aan energietransitie?

    Dat komt vanwege het door Nederland ondertekende Klimaatakkoord van Parijs. Het Klimaatakkoord heeft als doelstelling broeikasgassen drastisch te verlagen, namelijk 95% minder CO2-uitstoot in 2050. In Nederland praten we vaak heel groen, maar bewijzen we het nog niet. Nederland staat namelijk onderaan op het gebied van duurzame energie in Europa.  

  • Is koken op inductie gevaarlijk?

    Nee, koken op inductie is niet gevaarlijk. Inductieplaten werken op basis van een inductiestroom die zorgt voor een magnetisch veld. Magnetische velden worden vaak verward met straling. Er wordt daarom weleens gedacht dat er bij koken op inductie straling vrijkomt die effect kan hebben op je gezondheid. Dit is echter niet het geval. Veel huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, haardrogers, mobiele telefoons en elektrische tandenborstels maken gebruik van inductiestroom en creëren deze velden. Volgens de vereiste Europese laagspanningsrichtlijn mogen apparaten alleen op de markt worden gebracht als ze veilig zijn en geen gevaar vormen voor de gezondheid.


    Koken op inductie is bovendien veel veiliger dan koken op gas. Je kookt niet op open vuur, de temperatuur van het fornuis is makkelijker te controleren en de pannen worden niet heet aan de buitenkant. De kans dat iemand zich verbrand is bij koken op inductie dan ook vele malen kleiner dan bij koken op gas. Daarnaast kan je een inductiekookplaat, in tegenstelling tot gas, niet per ongeluk aan laten staan. Ook vermijd je het inademen van schadelijke stoffen die vrijkomen bij de verbranding van etensresten op een gasfornuis.

  • Wie gaat er betalen voor de aanpassingen in mijn huis?

    Dit verschilt per soort huishouden, om precies te zijn of het een koopwoning of een huurwoning is. 

    Kopers betalen aanpassingen in huis geheel zelf en de eigen bijdrage voor het kooktoestel kan oplopen tot 650 euro. Voor huurders is aanpassingen in huis met meterkast, kabel en leiding voor de rekening van de verhuurder. De eigen bijdrage betreffende het kooktoestel betaald de huurder zelf. 

    Voor kopers kan vanaf 1 maart 2021 de aanpassing in de meterkast eenvoudiger en goedkoper uitgevoerd worden. Dan is het verwijderen van gas namelijk gratis. 

  • Is koken op inductie duurder dan koken op aardgas?

    Ja, op dit moment is het inderdaad zo dat koken op inductie duurder is dan koken op gas. 1 m3 aardgas staat gelijk aan ongeveer 10 kWh elektriciteit, wat de elektriciteit die nodig is om te koken op hetzelfde aantal m3 aardgas duurder maakt. 


    Echter vanwege de steeds lager wordende prijzen van elektriciteit in de (nabije) toekomst, de duurzame en dus schonere opwekking van elektriciteit, het algemene gebruiksgemak (veiligheidsvoordelen en de schoonmaak van de inductieplaat) en dat Nederland voor 2050 van het aardgas afgaat is een inductiekookplaat alsnog voordeliger. 

  • Welke inductiekookplaat krijg ik als ik overstap?

    Wegens de uiteindelijke omvang van het project hebben we besloten dat we niet één standaard model leveren, maar u als bewoner zelf mag kiezen welke voor u het beste is. Het doel is u dus een vergelijkbare oplossing aan te bieden als wat u nu in huis heeft, wat betreft formaat en functionaliteit alsmede de kleur. 

    Daarnaast is het ook mogelijk van ons voorgestelde aanbod af te wijken en zelf iets nieuw of tweedehands te kopen. 

  • Waarom is aardgasvrij beter voor het klimaat?

    Een wereld zonder fossiele brandstoffen (zoals aardgas), is een groene wereld. De CO2 die nu vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen zorgt voor een temperatuur stijging op aarde, deze opwarming zorgt voor drastische klimaatsveranderingen, met alle gevolgen van dien. 


    De CO2-uitstoot van huishoudens in Nederland maakt een groot deel uit van de totale uitstoot. Door het verstoken van aardgas voor verwarming, warm water en koken in de woningen kwam de CO2-uitstoot van huishoudens in het derde kwartaal van 2020 tot ruim 15 procent van het totaal. Van aardgas naar (groene) elektriciteit zorgt dus voor een flinke afname van onze CO2-uitstoot, wat beter is voor het klimaat. 

  • Hoe werkt een inductiekookplaat precies?

    Een inductiekookplaat is anders dan een traditioneel gasfornuis, maar zeker niet ingewikkeld! We leveren de inductiekookplaten o.a. met een duidelijk instructieboekje, die op overzichtelijke wijze uitlegd hoe uw nieuwe inductiekookplaat werkt. 

    Het informatieproces voorziet in een spreekuur voor vragen en de mogelijkheid tot uitproberen. Meedoen met een kookdemo of workshop is ook mogelijk. 

  • Hoelang gaan al die werkzaamheden in mijn woning duren?

    We hopen binnen een halve dag klaar te zijn met uw woning. Dit verschilt natuurlijk per huishouden en of we geen vreemde verassingen tegen gaan komen, zoals asbest en boren in andere leidingen etc. 

  • Doen mijn pannen het?

    Wanneer u overstapt op inductie kan het zo zijn dat uw huidige pannset  ook op de inductieplaat gebruikt kunnen worden. Ga met een magneetje lands de onderkant van de pannen, blijft het magneetje hangen dan is uw pannenset ook bestemd voor een inductieplaat!

  • Ik wil niet van het gas af! Wat gebeurt er als ik weiger mee te werken?

    Aardgasvrij wonen is op dit moment geheel vrijwillig, hierdoor kan het gas in uw woning niet verplicht afgesloten worden. Nu meewerken kan aantrekkelijker zijn. Vanwege de keuzevrijheid en zelf kunnen bepalen met welke snelheid het proces verloopt in uw woning. Als alles goed verloopt zal Overvecht-Noord dan in 2030 aardgasvrij zijn. 

Share by: