Powered bij KOKEN030                                                                                                                              Whatsapp: 06-21638222 Mail: info@koken030.nl


Recepten

Recepten
Hier vindt u alle recepten en bereidingswijzen die wij in samenwerking met de buurtmaaltijden voor u hebben!


Pompoentajine met kikkererwten

Benodigdheden:

  • 1 verse pompoen
  • 1½ rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 30 g ongezouten roomboter
  • 1 tl ras el hanout specerijenmelange
  • 3 el rozijnen
  • 250 ml kraanwater
  • 350 g kikkererwten in pot
  • 250 g couscous
  • 1 el sesamzaad
  • 8 g verse koriander


  1. Halveer de pompoen en snijd deze in parten. Verwijder de zaden en draderige binnenkant. Snijd de ui in ringen en snijd de knoflook fijn. Verhit ⅔ van de boter in de braadpan (of tajine) en fruit de ui en knoflook 3 min. Voeg de pompoen, ras el hanout en rozijnen toe en bak deze 3 min. mee. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat ca. 20 min. op middelhoog vuur met de deksel op de pan stoven. Schep regelmatig om. Laat de kikkererwten uitlekken en voeg ze na 10 min. toe.
  2. Bereid ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer los met een vork en schep de rest van de boter erdoor.
  3. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het sesamzaad in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
  4. Snijd de blaadjes koriander fijn. Breng de pompoentajine op smaak met peper en eventueel zout. Schep op een schaal en bestrooi met het sesamzaad en de koriander. Serveer met de couscous.


Tajine met aubergine

Benodigdheden:

  • 2 uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 aubergines
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el traditionele olijfolie
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl Ketoembar gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • ½ groentebouillontablet
  • 400 g tomatenblokjes (blik )
  • 2 el rodewijnazijn


  1. Snijd de uien in parten en de bleekselderij in schuine stukjes van 2 cm. Snijd de aubergines in blokjes en snijd de knoflook grof.
  2. Verhit de olie in de tajine. Bak de ui, knoflook en bleekselderij al omscheppend 2 min. Schep de aubergine, paprikapoeder, koriander en komijn erdoor en verkruimel het bouillontablet erboven. Voeg de tomatenblokjes en azijn toe. Laat op laag vuur met de deksel op de tajine 30 min. stoven. Roer af en toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.


Vegetarische harira

Benodigdheden:

  • 2 middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el milde olijfolie
  • 3 stengels bleekselderij
  • 200 g wortelen
  • 4 cm verse gember
  • 3 el ras el hanout
  • ½ tl zout
  • 2 el tomatenpuree
  • 4 tomaten
  • 1 el ghee
  • 1 liter water
  • 100 g vermicelli
  • 200 g linzen in blik
  • 200 g kikkererwten in blik
  • 15 g verse koriander
  • 15 g verse platte peterselie
  • 1 citroen


  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook 3 min. Snijd de bleekselderij in dunne boogjes, snijd de wortel in blokjes van een ½ cm en rasp de gember. Voeg de bleekselderij, wortel en gember toe aan het uimengsel en bak 3 min. Voeg de ras el hanout, het zout en de tomatenpuree toe, roer goed door en bak 2 min. Snijd de tomaten in kwarten en voeg toe. Roer de ghee erdoor en voeg het water toe.
  2. Breng de soep aan de kook en laat 15 min. zachtjes doorkoken. Voeg de vermicelli toe en kook nog 10 min. Laat ondertussen de linzen en kikkererwten uitlekken, spoel af onder koud stromend water en voeg toe. Verwarm de soep nog 2 min. en breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de koriander en peterselie fijn en de citroen in parten. Serveer de soep met een partje citroen en bestrooi royaal met de fijngesneden kruiden.


Wok kip en Aziatische pesto

Benodigdheden:

  • 175 g Kippendij
  • 0,5 el olie
  • 1 afgestreken lepel boter
  • 1 bosui
  • 200 g sperziebonen
  • 125 g taugé
  • 150 g broccoli
  • 1 rode peper
  • 2 eieren
  • 1 takje verse basilicum
  • 1 takje verse koriander
  • 1 el sesamolie
  • 0,5 el sojasaus
  • 1,5 handje ongezouten pinda’s
  • 7,5 g basilicumblaadjes
  • 3,5 g korianderblaadjes 



1. Doe alle ingrediënten voor de Aziatische pesto in het hakmolentje van de staafmixer en maal dit als een pasta fijn.                                

2. Dep de kippendij droog met keukenpapier en bestrooi de kippendij met peper en zout.            3. Pak een grote wok of koekenpan                    4. Doe de boter in de pan en laat deze smelten.                   

5. Bak de kippendij mooi bruin.                            6. Haal de kippendij uit de pan en wikkel het in aluminiumfolie.                                                   

7. Doe nog wat olie in de pan en voeg de broccoli, sperziebonen bosui en rode peper toe.                                     

8. Wok de groente totdat ze een kleurtje krijgen.                     

9. Schuif de groente opzij en breek de eieren in de pan.             

10. Hussel de eitjes door de pan zodat het ei stolt.                       

11. Doe de taugé in de pan en schep deze goed door.             

12. Snij de kip in reepjes en doe ze door de groente.                 

13. Haal de pan van het vuur af.                        14. Roer de pesto door de kip en de groente en garneer het met koriander en basilicum.

Tom Yum Kung soep

Benodigdheden:

  • 0,5 l kippenbouillon
  • 1 tl limoenschil
  • 1 streng citroengras
  • 2 teentjes knoflook
  • 0,5 tl geraspte gember
  • 1 el vissaus
  • 0,5 el sojasaus
  • 6 middelgrote garnalen
  • 0,5 handje basilicum
  • 0,5 handje broccoli
  • 0,5 kop koriander
  • 0,5 tl suiker



1. Doe de kippenbouillon in een grote pan.       

2. Voeg het gehakte citroengras en de limoenschillen toe.     

3. Breng de kippenbouillon met het citroengras en de limoenschillen aan de kook.                     

4. Zet de stand op de inductie lager als het kookt (na 3 minuten). 

5. Voeg dan de knoflook, gember, vissaus en sojasaus toe.                                                     

6. Roer goed door en laat het drie minuten koken.                   

7. Voeg de garnalen en broccoli toe.                 

8. Kook de garnalen tot ze licht roze zijn (ongeveer 3 min).                           

9. Proef de soep, is deze te pittig kun je kokosmelk toevoegen.

Aziatische noedels met groente

Benodigdheden:

  • 200 g noedels
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 ell verse gember
  • 0,5 broccoli
  • 1 courgette
  • 100 g shiitakes
  • 1 handje mini maïskolk
  • 125 g taugé
  • 2 bosuien
  • 1 handje gezouten cashewnoten
  • Sesamzaadjes
  • 100 ml groentebouillon
  • 1el sojasaus
  • 1 el oestersaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el maïzena 


1. Roer alle ingrediënten van de woksaus door elkaar (Groentebouillon, sojasaus, oestersaus, sesamolie en maïzena).                                     

2. Snij de courgette in stukjes en de bosui in dunne plakjes.

3. Snij de onderkant van de halve broccoli en maak indien nodig de shiitakes schoon.             4. Als je de mini maiskolf uit blik gebruikt giet deze eerst af. 

5. Zet de wok aan op een hoge stand en voeg de olie toe.                                                         

6. Roerbak eerst de gember tot je deze begint te ruiken (ongeveer 3 minuten).                          7. Voeg de broccoli, courgette, shiitakes en mini maiskolf toe en wok deze 3-4 minuten        8. Voeg de saus toe en breng deze aan de kook.               

9. Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.                10. Voeg de taugé toe voor heel kort.               

11. Zet het vuur af, giet de noedels af en meng ze door de groente.                                            12. Bestrooi de borden met bosui, cashewnootjes en sesamzaadjes.


Köfte

Benodigdheden:

  • 5 groene pepers
  • 3 tomaten
  • 1 ui
  • 2 tl peterselie
  • 2 sneetjes brood
  • 100 ml halfvolle melk
  • 250 g mager rundergehakt
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 tl rode peper
  • 1 el bakpoeder
  • 1 el tomatenpuree uit blik
  • 6 middelgrote aardappelen
  • zout


  1. Haal de binnenkant van het brood eruit en meng deze in een kom met melk.
  2. Kneed dit zo totdat het brood de melk begint op te nemen.
  3. Snijd de uien en peterselie en doe deze ook in de kom.
  4. Leg het rundergehakt in de kom en voeg er 1 theelepel rode peper, 1 theelepel zwarte peper, 1 eetlepel bakpoeder en een gewenste hoeveelheid zout aan toe.
  5. Meng het geheel en kneed alles in de kom gedurende 1 minuut.
  6. Voeg tijdens het kneden 1 eetlepel tomatenpuree toe.
  7. Na het kneden kneed je het rundergehakt in de hand tot een vorm van een langwerpige gehaktbal tot al het gehakt op is.
  8. Schil de aardappelen en snijd deze in plakjes.
  9. Plaats de plakjes in een kom en giet er 2 eetlepel zonnebloemolie overheen.
  10. Voeg er 1 theelepel rode peper, 1 theelepel zwarte peper, gewenste hoeveelheid zout en 2 theelepels gedroogde peterselie poeder aan toe.
  11. Meng dit geheel in een kom.
  12. Snijd de 5 groene pepers en 3 tomaten in stukjes.
  13. Vet de bakplaat in met zonnebloemolie.
  14. Plaats de aardappelen, köfte, peper en tomaten om en om op een bakplaat.
  15. Doe de schotel voor 30 à 45 minuten in de oven op 220 graden Celsius. 


Boerenkoolstamppot

Benodigdheden:

  • 300 g gesneden boerenkool 
  • 500 g kruimige aardappelen
  • 0,5 grote rookworst 
  • 1 scheut warme melk 
  • 20 g boter 
  • 1 tl mosterd 
  • 1 snufje peper en zout 
  • 1 snufje nootmuskaat


1. Maak de aardappelen schoon en schil ze.      2. Breng een grote pan water met een snufje zout aan de kook en voeg hier de aardappelen aan toe.             

3. Voeg de gesneden boerenkool toe en laat deze boven op de aardappelen drijven.               

4. Doe de deksel op de pan en kook de aardappelen en de boerenkool ca. 20 minuten gaar.                     

5. Giet af en stamp daarna fijn.                       

6. Voeg de boter, mosterd en melk toe en meng tot een smeuïge puree.                          7. Breng de boerenkoolstamppot op smaak met een beetje peper, zout en nootmuskaat.     

8. Verwarm de rookworst en serveer bij de boerenkool.

Gestoofde hachee

Benodigdheden:

  • 250 g hacheevlees 
  • 250 g uien 
  • 1 tl rietsuiker 
  • 1 el bloem 
  • 2,5 dl runderbouillon 
  • 0,5 flesje Leffe bruin 
  • 1 blaadje laurier 
  • 1 kruidnagel 
  • 50 g margarine 
  • 1 scheutje olie (om te bakken) 
  • 1 snufje peper en zout 
  • 1 sneetje peperkoek in blokjes 
  • 300 g aardappelen 
  • 300 g groente naar keuze


  1. Halveer de pompoen en snijd in parten. Verwijder de zaden en draderige binnenkant. Snijd de ui in ringen en de knoflook fijn. Verhit ⅔ van de boter in de braadpan (of tajine) en fruit de ui en knoflook 3 min. Voeg de pompoen, ras el hanout en rozijnen toe en bak 3 min. mee. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat ca. 20 min. op middelhoog vuur met de deksel op de pan stoven. Schep regelmatig om. Laat de kikkererwten uitlekken en voeg ze na 10 min. toe.
  2. Bereid ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer los met een vork en schep de rest van de boter erdoor.
  3. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het sesamzaad in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
  4. Snijd de blaadjes koriander fijn. Breng de pompoentajine op smaak met peper en eventueel zout. Schep op een schaal en bestrooi met het sesamzaad en de koriander. Serveer met de couscous.



Gele kipsaté

Benodigdheden:

  • 0,5 kilo kip 
  • 1 tl knoflook 
  • 0,5 zakje uien
  • 0,5 tl Asam pasta
  • 1 tl djahe
  • 1 tl djinten
  • 1,5 tl ketoembar
  • 2 tl koenjit 
  • 2 tl suiker 
  • 1 snufje peper en zout
  • 100 g broccoli 
  • 120 g (bruine) rijst


  1. Maal de kruiden (knoflook, asam pasta, Djahe, Djinten, Ketoembar, Koenjit, suiker, peper en zout) met een vijzel.
  2. Dek deze kruiden af met folie en zet voor 3 uur in de koelkast   
  3. Snijd de kip in reepjes van ongeveer 1 cm dik.         
  4. Doe 3 el olijfolie in de wok en laat deze warm worden                               
  5. Bak de reepjes eerst op een lage stand 
  6. Bak daarna de reepjes op hoog vuur     
  7. Voeg de broccoli toe in de wokpan en wok voor 4 minuten mee                               
  8. Smeer de Kip in met de kruiden en bak deze voor 10 minuten in de pan.   
  9.  Doe de kip op een stokje                             
  10. Zet een pan op hoog vuur en laat deze koken         
  11. Voeg de rijst in en kook deze voor 8 tot 10 minuten     



   



Oosterse salade met biefstuk

Benodigdheden:

  • 200 g romain sla
  • 1,5 wortel 
  • 100 g bimi 
  • 2 biefstukken
  • 1 komkommer
  • 50 g tauge
  • 1 bosuien
  • 2 el hoisinsaus 
  • 0,5 handje cashewnoten
  • 1 snufje peper en zout
  • 1 el olijfolie


  1. Snij de biefstuk in repen van ongeveer 1 cm dik en voeg een snufje peper en een snufje zout toe                 
  2. Verhit de olijfolie in de koekenpan               
  3. Bak de biefstuk in de koekenpan op hoof vuur binnen 3-4 minuten gaar                     
  4. Voeg een eetlepel hoisinsaus toe en bak dit mee           
  5. Haal de biefstuk uit de pan en bedek deze in aluminiumfolie                                   
  6. Was de bimi en doe deze in de pan             
  7.  Voeg ook de taugé toe en wok dit kort       
  8. Voeg hier nog een lepel hoisinsaus bij       
  9. Verdeel de sla over de borden en snij de komkommer en wortel in stukjes               
  10. Verdeel de biefstukreepjes en de gewokte groenten over de sla                                     
  11. Snij de lenteui in ringetjes en verdeel deze over de salade
  12. Garneer de salade met cashewnoten


Falafel

Benodigdheden:

  • 500 g kikkererwten
  • 1 gesnipperde ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 0.5 bosje grof gehakte peterselie
  • 0.5 bosje koriander
  • 0.5 groene peper
  • 1.5 el kurkuma
  • 1.5 el komijnpoeder
  • 1 el korianderzaad
  • 1 tl bakpoeder
  • Olie om te frituren
  • 4 volkoren pitabroodjes
  • 1 krop sla
  • Mayonaise light 
  • Ketchup (50% minder suiker)
  • Curry


  1. Halveer de pompoen en snijd in parten. Verwijder de zaden en draderige binnenkant. Snijd de ui in ringen en de knoflook fijn. Verhit ⅔ van de boter in de braadpan (of tajine) en fruit de ui en knoflook 3 min. Voeg de pompoen, ras el hanout en rozijnen toe en bak 3 min. mee. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat ca. 20 min. op middelhoog vuur met de deksel op de pan stoven. Schep regelmatig om. Laat de kikkererwten uitlekken en voeg ze na 10 min. toe.
  2. Bereid ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer los met een vork en schep de rest van de boter erdoor.
  3. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het sesamzaad in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
  4. Snijd de blaadjes koriander fijn. Breng de pompoentajine op smaak met peper en eventueel zout. Schep op een schaal en bestrooi met het sesamzaad en de koriander. Serveer met de couscous.




Gehaktballetjes in auberginesaus met pasta

Benodigdheden:

  • 1 aubergine
  • 2 el sesamolie
  • zout
  • 1 tl korianderpoeder
  • 100 ml yoghurt (10% vet)
  • 1 teentje knoflook
  • 300 g kipgehakt
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 250 g volkoren pasta


  1. Kook de aubergine in zijn geheel vijf minuten in gezouten water.
  2. Laat deze vervolgens uitlekken, afkoelen en drogen.
  3. Doe de olie in een pan met dikke bodem en laat de hele aubergine op stand 4 of 5 van de inductieplaat met een deksel op de pan een half uur tot drie kwartier stoven tot hij zacht is. Keer af en toe.
  4. Trek het vel van de aubergine en vermaal het vruchtvlees in een blender. Meng yoghurt, knoflook, zout en korianderpoeder erdoor.
  5. Doe komijn en kaneel door het kipgehakt en rol er kleine balletjes van.
  6. Neem een pan (geschikt voor inductie) waar de balletjes allemaal precies in passen.
  7. Bak ze in de olie waarin de aubergine is gestoofd.
  8. Giet er een laagje water bij en laat zo'n 20 minuten sudderen tot het water helemaal is verdampt.
  9. Kook ondertussen de volkoren pasta in zo'n 8-10 minuten gaar.
  10. Meng de auberginesaus, kipgehaktballetjes en de pasta door elkaar en laat nog 5 minuten sudderen.
  11. Serveer het gerecht in een diep pastabord. 



Tajine

Benodigdheden:

  • 250 g kipfilet
  • 1 winterpeen
  • 150 g gedroogde abrikozen
  • 1 teentje knoflook
  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 ui
  • halvarine
  • 1 el olijfolie
  • 1 bosje verse koriander
  • 2 el amandelen
  • 1 snufje paprikapoeder
  • 1 snufje kurkuma
  • 1 snufje gemalen komijn
  • 2 tl ras el hanout kruiden
  • 150 g couscous
  • Maizena


  1. Snijd de kip in stukken en hak de ui en de knoflook fijn.
  2. Zet de inductieplaat op stand 6 of 7 en voeg in een pan de olijfolie toe en bak de ui en knoflook een minuutje aan.
  3. Voeg de kip, paprikapoeder, kurkuma, komijn en de ras el hanout kruiden toe en bak afgesloten ca 15 minuten op stand 7 van de inductieplaat. 
  4. Schil de wortel en snijd deze in plakjes.
  5. Voeg 250 ml warme kippenbouillon en de wortel toe aan en laat alles 30 minuten zachtjes stoven op stand 5.
  6. Voeg de laatste 10 minuten de abrikozen toe.
  7. Als het vocht nog erg dun is, kun je het binden door wat maïzena toe te voegen. 
  8. Verhit de overige 250 ml kippenbouillon in een pan en breng dit aan de kook door de inductieplaat op stand 8 of 9 te zetten.
  9. Zet vervolgens de plaat uit en roer de couscous er door.
  10. Doe een beetje halvarine / margarine er bij en roer nogmaals.
  11. Laat 5 minuten wellen.
  12. Hak de koriander fijn en strooi deze samen met de amandelen over het stoofgerecht.
  13. Serveer samen met de couscous.


Andijviestamppot

Benodigdheden:

  • 500 g kruimige aardappelen 
  • 400 g andijvie 
  • 100 ml melk 
  • 20 g boter 
  • 1 snufje peper en zout 
  • 150 g spekjes 
  • 1 ui


  1. Kook de aardappelen gaar in 15 tot 20 minuten. En bak ondertussen de spekjes en de fijn gesneden ui in een droge koekenpan.                                       
  2. Giet een flinke scheut met warme melk er bij, klontje boter, snufje peper en eventueel zout.                       
  3. Voeg de andijvie beetje bij beetje toe en roer goed door tot alles goed gemengd is.
  4. Laat nog een paar minuten zachtjes door verwarmen zodat de andijvie wat slinkt.    
  5. Als laatste voeg de spekjes en uit toe en meng het door elkaar.


Aardappelen, groente en vlees

Benodigdheden:

  • 350 g aardappelen
  • 1 el ongezouten roomboter
  • 2 ribkarbonades
  • 350 g broccoli
  • 150 ml melk
  • 0,5 el mosterd
  • 1 snufje peper en zout
  • 200 ml water


  1. Was de groente en aardappelen. De aardappelen dienen geschild te worden en de broccoli in stukjes gesneden.                 
  2. Smelt de boter in een koekenpan. Doe het vlees met wat zout en peper in de pan en bak het in 20 minuten bruin en gaar. Zet vervolgens 3 pannen op voor het koken in water van de broccoli doet (10 minuten), het koken in water met zout van de 350 gram geschilde aardappelen (15 minuten) en het opzetten van een pannetje met de melk maar laat deze niet koken.                 
  3. Als de aardappelen klaar zijn giet ze af en laat ze nog even 2 minuten droog koken. Hierna ze stampen en mengen met de melk voeg hierbij de boter toe.       
  4. Voeg de mosterd toe aan de puree en meng deze.         
  5. Haal alles van het vuur af en serveer gezamenlijk op een bord.

Hutspot

Benodigdheden:

  • 500 g kant-en-klare gesneden hutspot groente 
  • 500 g kruimige aardappelen 
  • 1 blaadje laurier 
  • 25 g boter 
  • 1 scheutje warme melk 
  • 1 snufje peper en zout 
  • 1 snufje nootmuskaat 
  • 150 g spekjes
  • 0,5 grote rookworst


  1. Was de aardappelen en schil ze.                 
  2. Snij de wortels en ui in stukjes. Zet de aardappelen in een grote pan met water en de ui en wortels aan de kook. Voeg hierbij het blaadje laurier toe om extra smaakt te krijgen.     
  3. Kook de aardappelen en groentes 20 minuten tot alles goed gaar is.                     
  4. Giet af en verwijder het blaadje laurier.   
  5. Doe het allemaal terug in een pan, voeg een de boter en de melk toe en stamp fijn met een stamper.                   
  6. Breng de hutspot voldoende op smaak met zout, peper en nootmuskaat.               
  7. Warm de rookworst op of voeg de spekjes als laatste toe als extra toevoeging.

Konijn met kruiden, zilvervliesrijst en roerbakgroenten

Benodigdheden:

  •  1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes peterselie
  • 2 takjes koriander
  • 3 el olie
  • 1 kaneelstokje
  • 1 el ras el hanout
  • 2 mespuntjes gemberpoeder
  • 2 mespuntjes gemalen komijn
  • 2 mespuntjes gemalen nootmuskaat
  • 0.5 konijn (in stukken gesneden)
  • 1 snufje peper en zout
  • 1 kopje zilvervliesrijst
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette


  1. Pel de uien en de knoflook en hak deze fijn.
  2. Spoel de peterselie en de koriander af, dep ze droog en hak fijn.
  3. Doe 2 eetlepels olie, de uien, de knoflook, de gehakte kruiden, het kaneelstokje en de rest van de specerijen in een stoofpan.
  4. Voeg een klein beetje zout en peper toe en meng goed door elkaar.
  5. Leg de stukken konijn (behalve de lever) in de pan, voeg er 50 ml water aan toe en breng langzaam aan de kook.
  6. Bedek de pan vrijwel geheel met een deksel, zet de inductieplaat op stand 4 of 5 en laat minstens 1 uur sudderen.
  7. Voeg indien nodig een beetje water toe.
  8. Snijd de rode paprika en courgette in stukjes.
  9. Doe een eetlepel olie in de pan en bak de paprika en courgette 15 minuten tot ze zacht zijn.
  10. Kook de zilvervliesrijst in ruim water in 8-10 minuten gaar.
  11. Doe de laatste 10 min. de lever bij de konijn.
  12. Laat de saus indikken indien deze te dun is.
  13. Serveer de kip, rijst en de groenten samen.


Linzensoep met bleekselderij

Benodigdheden:

  • 2 uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • 400 g bruine linzen in blik (uitgelekt)
  • 400 g kikkererwten in blik (uitgelekt)
  • 4 el olijfolie extra vierge met knoflook en chilipeper
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 400 g tomatenblokjes (blik)
  • 1 liter groentebouillon van tablet
  • 1 citroen


  1. Snipper de ui en snijd de bleekselderij in boogjes. Laat de linzen en kikkererwten uitlekken. Verhit de olie in een soeppan. Fruit de ui, bleekselderij en kaneel 2 min. op laag vuur. Schep de linzen, kikkererwten en tomatenblokjes erdoor. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat 10 min. op laag vuur koken. Roer af en toe.
  2. Halveer de citroen, pers de helft uit en snijd de andere helft in parten. Roer 1½ el (per 4 personen) citroensap door de soep. Pureer de soep grof met de staafmixer en verdeel over de kommen. Serveer met de parten citroen.


Andijviepasta met vegetarische worst

Benodigdheden:

  • 300 g penne rigate (pasta, zak 500 g)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 schalen vegetarische worstjes (a 175 g, vega), in plakjes
  • 2 x 300 g andijvie (in repen)
  • 3 tomaten (in blokjes)
  • 1 beker crème fraîche (200 ml)
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl gedroogde basilicum


  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de laatste 2-3 min. de ui en worst toe.
  2. Giet af en vang het kookvocht op. Schenk 150 ml kookvocht terug in de pan bij de pasta.
  3. Zet de pan op laag vuur. Schep de andijvie, tomaat, crème fraîche en het kerriepoeder bij de pasta. Laat de andijvie al omscheppend slinken. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe.
  4. Breng op smaak met het basilicum en peper en zout en verdeel over 4 diepe borden.


Oosterse andijviestamppot

Benodigdheden:

  • 1½ kg kruimige aardappelen
  • 3 el olijfolie
  • 250 g sjalotten (gehalveerd)
  • 1 el massalapoeder
  • 150 ml melk
  • 1 zak gesneden andijvie (400 g)
  • 1 bakje koriander ((15 g), grof gesneden)
  • 1 zakje Katjang pedis


  1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar. Verhit ondertussen de olie in een pan met dikke bodem. Smoor de sjalotten met het massalapoeder met de deksel op de pan in 10 min. op laag vuur gaar.
  2. Verwarm de melk in een steelpan. Giet de aardappelen af en stamp fijn met de pureestamper. Voeg al roerende de melk toe zodat een smeuïge puree ontstaat.
  3. Schep het sjalottenmengsel erdoor en voeg de rauwe andijvie beetje bij beetje toe. Warm de stamppot al omscheppend zachtjes door tot de andijvie begint te slinken. Breng de stamppot op smaak met peper en zout en schep vlak voor het serveren de koriander en de helft van de pinda's erdoor. Serveer de andijviestamppot in 4 diepe borden en strooi de rest van de pinda's erover.


Eenvoudige courgettesoep

Benodigdheden:

  • 2 courgettes
  • 1 middelgrote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 30 g ongezouten roomboter
  • 500 ml kraanwater
  • 1 groentebouillontablet
  • 125 g roomkaas kruiden
  • 8 soepstengels met sesam


  1. Snijd de courgettes in blokjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui en knoflook 2 min. Voeg de courgette toe en bak 5 min. mee.
  2. Voeg het water toe en verkruimel de tabletten erboven. Breng aan de kook en laat 10 min. doorkoken.
  3. Pureer de soep met een staafmixer fijn en voeg de roomkaas toe. Verwarm de soep nog 2 min. Serveer met de soepstengels.

Bloemkool-kerriesoep met vega spekjes

Benodigdheden:

  • 1 bloemkool
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 el kerriepoeder
  • 750 ml heet water
  • 1 groentebouillontablet
  • 1 el sojasaus
  • 55 g amandelschaafsel
  • 200 ml kokosmelk
  • 125 g vega spekreepjes gerookt


  1. Verdeel de bloemkool in roosjes en snijd de steel in stukjes. Verhit de helft van de olie in een soeppan. Bak hierin gedurende 3 min. de bloemkoolroosjes, de stukjes die je van de steel hebt gesneden en de kerrie. Roer regelmatig.
  2. Voeg heet water, de bouillontablet en sojasaus toe. Laat met de deksel op de pan 15 min. op laag vuur koken.
  3. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel in 5 min. goudbruin. Neem uit de pan en laat afkoelen op een bord.
  4. Voeg de kokosmelk toe aan de soep en verwarm 3 min. Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan en bak de spekjes krokant. Neem de soep van het vuur, pureer met de staafmixer en breng op smaak met peper. Verdeel over de kommen en garneer met het amandelschaafsel en de spekjes.
Share by: